VIDEOPRODUKCIJA

Izraz videoprodukcija vam je morda neznan, pa vendar ga v vašem vsakdanu srečate na vsakem koraku. Videi, ki jih gledate na družbenih omrežjih, TV-oglasi, ki se pojavijo med ogledom večernega filma, poročni video vaših prijateljev ter izobraževalni videi na platformi YouTube... Vse to so produkti videoprodukcije.

Kot gledalci pa opazimo samo končni izdelek, ne pa tudi vseh uspešnih in spodletelih poskusov, ki so ustvarjalce popeljali do cilja. In vse to zajema videoprodukcija. Rojstvo ideje, načrtovanje, snemanje, in urejanje – kar vodi do končnega izdelka. Videoprodukcija je proces, ki je sestavljen iz treh faz:

Predprodukcija

Predprodukcija je kreativen proces, ki ne vključuje snemanja, ampak vse korake, ki vodijo do uspešne izvedbe. Če želimo posneti inovativen in kakovosten video izdelek, moramo v predprodukciji predelati ideje in zamisli, spisati scenarij, pripraviti načrt snemanja, priskrbeti pripomočke ter izbrati primerne snemalne lokacije. V tej začetni fazi moramo sestaviti tudi nepogrešljiv in natančen proračun snemanja. Ta nam omogoča predogled nad porabo finančnih sredstev. Predprodukcija je večinoma najdaljši in najbolj zamudni del videoprodukcije, vendar je tudi najpomembnejša faza, saj je od nje odvisna uspešna izvedba videa.

Produkcija

Produkcija je faza, ki zajema snemanje videa in lahko poteka par ur, dni, tednov, mesecev ali celo leta, kar je odvisno od velikosti projekta. Produkcija se večinoma odvija v studiu ali pa na zunanjih/notranjih lokacijah. Režiser, direktor fotografije, tehnična ekipa, igralska zasedba in drugi ključni sodelavci snemajo izbran prizor, dokler ne dobijo zadovoljivih rezultatov. Nato se premaknejo na naslednji prizor in postopek se ponavlja, dokler niso posneti vsi prizori določenega projekta. Produkcija je običajno naporen in stresen delovni proces, ki je lahko uspešno izpeljan le ob organiziranosti, sledenju natančnemu urniku ter upoštevanju finančnega proračuna.

Postprodukcija

Postprodukcija zajema vse dejavnosti, ki se zgodijo po snemanju. Običajno je, kot predprodukcija, intenziven in dolgotrajen postopek. Vključuje ogromno različnih korakov. Le te so: urejanje zvoka ter videa, dodajanje posebnih učinkov, glasbe, animacij, popravljanje barv, dodajanje vizualnih učinkov, ter mnogo več. Postprodukcija mora – kot preostali dve fazi – slediti delovnemu urniku in finančnemu načrtu, da je končni izdelek dostavljen pravočasno in v okviru proračuna.

Upsquare videoprodukcija

Imate vprašanje glede videoprodukcije? Kontaktirajte nas oz. izpolnite spodaj navedeni obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Vaše osebne podatke potrebujemo (videoprodukcija Upsquare) za namen posredovanja ponudbe ter za lažjo komunikacijo z vami.