Leto 2023 se nevzdržno bliža. Čas je, da pogledamo v bližnjo prihodnost. Kakšne so novosti ter premiki na področju videoprodukcije in video marketinga?

Če ste vpleteni v marketing in uporabljate video vsebine, vas seveda zanima, kje in kako najbolje porabiti vaš budget. Kakšne vrste video bo najbolj priljubljen in na katerih platformah ga bo videlo čim večje število ljudi?

Preference potrošnika se neverjetno hitro spreminjajo, tako hitro pa se tudi pojavljajo nove in nove platforme. Na katerih bo smiselno oglaševati?

Pretočni oglasi (Streaming, over-the-top OTT video ads)

Ljudje gledajo televizijo, še posebej v času, ko se na vsake par mesecev pojavi nova storitev TV pretakanja oziroma videa na zahtevo (streaming, VOD). Platforme kot so Discovery+, Hulu, Paramount+, Peacock in HBO Max že ponujajo oglase, ki potrošniku zmanjšajo mesečno naročnino na izbranem paketu. Seveda ne smemo pozabiti na morebiti najbolj rastočo panogo med mladimi – gaming. Platforma Twitch je imela v mesecu marcu 2022 140 milijonov unikatnih obiskovalcev in ima 31 milijonov aktivnih dnevnih obiskovalcev.

»Streaming« oz. OTT oglas ima to prednost, da je v večini primerov obvezen in ga potrošnik nima možnosti preskočiti, če želi, da pride do želene vsebine.

videoprodukcija pretočni oglasi
Pretočna platforma Netflix

Video vsebina, ki jo ustvari uporabnik (User-generated content)

Ljudje seveda bolj zaupamo drugim ljudem kot blagovni znamki, še posebej novi. Če k temu dodamo še neskončno količino vsebine, ki se vsak dan naloži na internet, so videi, ki jih ustvarijo uporabniki trend, ki ne bo kmalu zares izginil. Podjetja lahko sodelujejo na veliko različnih načinov, pri čemer jim videoprodukcija lahko pomaga z strokovnim znanjem obdelave večje količine surovih video vsebin.

Zgodbe na družbenih omrežjih (Stories)

Ne glede na to, ali gre za zgodbe na Instagramu, Snapchatu ali Facebooku, so videoposnetki, ki imajo samo 24-urni rok trajanja, odlična naložba. Z omejenim časom za ogled so potrošniki dodatno motivirani, da si jih ogledajo v realnem času, namesto da čakajo. Kot taki so odlični način za preusmerjanje na sekundarno vsebino. Ljudem lahko na kratko predstavite videoposnetek, izdelek ali dogodek in jih nato povežete z dodatno vsebino. Odlični so tudi kot poligon za preizkušanje novih vsebin in kreativ, saj je njihovo trajanje omejeno.

videoprodukcija instagram story
Instagram

Video – optimiziran za iskanje (Video SEO)

Google sedaj vključuje video rezultate v svoje univerzalne rezultate iskanja, ne le na zavihku video. Dodajanje video vsebine na spletno stran je tako velika spodbuda za to, da se stran uvrsti višje v rezultatih iskanja. Tudi preprost videoposnetek, ki se na primer sprehaja skozi vsebino članka, je lahko zelo učinkovit za SEO. Dandanes je bolj verjetno, da bodo ljudje pritisnili na gumb za predvajanje, kot pa prebrali celoten članek.

TikTok Video in Instagram Reels

Ne samo, da je platforma TikTok postal zelo priljubljena, temveč tudi Instagram še naprej vlaga v funkcijo Reels. To pomeni, da bo video vsebina na platformi postala še pomembnejša. Za blagovne znamke obstaja veliko možnosti za oglaševanje, od sodelovanja z influencerji, deljenja lastne vsebine, širjenju viralnih vsebin ipd.

videoprodukcija tiktok video
Platforma TikTok

YouTube video marketing

Ali ste vedeli, da je YouTube drugi največji iskalnik na svetu? Z milijardami ljudi, ki si vsak mesec ogledajo platformo, je to odličen kraj za oglaševanje. Ne glede na to, ali gre za nalaganje videoposnetkov v lasten kanal, uporabo YouTubovih oglasov, ali oboje, je to odličen kraj za uporabo video vsebine pri marketinških kampanjah. Uporabimo lahko kratke, kot tudi daljše videe.

Videoprodukcija Upsquare vam lahko svetuje glede uporabe in oglaševanja v članku naštetih platformah, še posebej pa smo se osredotočili na gaming industrijo, ter posledično Twitch platformo.

V kolikor potrebujete kakršen koli nasvet glede videprodukcije, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali!

 

UPSQUARE – videoprodukcija Ljubljana